Cazul judecătorului Nogai: încă diagnosticăm sistemul judecătoresc sau boala e incurabilă?!

Se pare că, mâine, Consiliul Superior al Magistraturii va examina totuși contestația judecătorului Nicolae Nogai la hotărârea ce îl privește a Consiliul Disciplinar al CSM din 7 octombrie. Chestiunea în cauză a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței CSM din 13 decembrie, după ce a fost amânată de două ori, din varii și prea puțin convingătoare motive, acum urmând să fie abordată în lipsa mea, ca membru din oficiu al Consiliului, în calitate de ministru al Justiției. Componenţa Consiliului fiind nominală, eu nu pot fi înlocuit de viceministrul Grosu.

De ce s-a tras până acum mâța de coadă  pot doar să presupun, dar s-ar putea să mi se ofere și o certitudine – în cazul în care magistratul cu pricina va fi scos de colegii lui de breaslă basma curată. Va fi, însă, certitudinea unei ”conspirații” în interiorul sistemului judecătoresc, care înțelege că Nogai nu e un simplu ”țap ispășitor”, care poate fi cedat pentru a închide gura lumii în cazul atacurilor raider și că lui ar putea să-i urmeze mulți alții care și-au făcut paravan din imunitatea judecătorească, folosind calitatea lor de ”oameni ai legii” pentru a săvârși nepedepsiți orice fărădelege.

Dar, ca să revenim la ”oile noastre”, fac o scurtă incursiune în istoria cazului. La începutul lui octombrie, Comisia Disciplinară a CSM constata că ”la examinarea cauzei, judecătorul Nogai Nicolae a admis violarea dispozițiilor art.22 alin(1) din Legea nr.544/1995 cu privire la statutul judecătorului și anume: lit. a) – încălcarea obligației de imparțialitate; lit. f1) – încălcarea normelor imperative ale legislației; lit. h1) – încălcarea termenelor … de transmitere a copiilor de pe acestea participanților la proces. Șirul de violări a normelor legale săvârșite la examinarea cererii Companiei ”Merchant Outpost Company” privind recunoașterea și executarea silită a Hotărârii Arbitrajului ad-hoc și emiterea încheierii din 30 iunie 2011, în ansamblu cu gravitatea acestor abateri permite Colegiului Disciplinar de ajunge la concluzia că judecătorul Nicolae Nogai compromite funcția de judecător, subminează autoritatea justiției și respectiv în privința lui urmează a fi aplicată cea mai dură sancțiune: propunerea de eliberare din funcția de judecător”.

Tot atunci, la începutul lui octombrie, după multe peripeții, lui Nicolae Nogai i-a fost retrasă imunitatea de judecător, pentru a putea fi cercetat penal.

Ce a urmat însă? A fost formulată propunerea de eliberare din funcția de judecător? Cum să nu! Ba mai mult, Nogai, pus deja sub urmărire penală, continuă să ”judece” ca în grădina lui la Curtea de Apel Bender, iar Consiliul Superior al Magistraturii se spală pe mâini, invocând pretinse vicii de procedură scoase din mânecă de diriguitorii Procuraturii Generale. De fapt, Consiliul Suprem al Magistraturii se comportă în acest caz ca un sindicat, dispus la orice compromis doar pentru a-l salva pe unul dintre membrii săi. Sau, altfel spus, o mână spală pe alta.

Despre ce fel de recâștigare a încrederii cetățenilor în actul Justiției putem vorbi  în asemenea circumstanțe?

Singurii care pot să infirme aceste supoziții ale mele sunt  membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Doar printr-un comportament responsabil, în interesul întregii societăți și nu doar a celor proprii, ei pot demonstra că nu s-au transformat încă într-un clan, într-o castă privilegiată, fără nici un contact cu adevăratele probleme ale cetățenilor Republicii Moldova.

P.S.:  se prea poate ca examinarea contestării lui Nogai să fie, din nou, amânată. Nu tergiversarea este, însă, soluţia. Contestarea lui Nogai urmează a fi argumentat respinsă, motive pentru aceasta existând suficiente, iar Procuratura Generală urmează să accelereze urmărirea penală. Din 30 iulie au trecut deja cinci luni, timp în care ancheta este pe punct mort. Da, și chiar nu cred ca mai poate judeca oameni, fiind însăși “judecat”!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Cazul judecătorului Nogai: încă diagnosticăm sistemul judecătoresc sau boala e incurabilă?!

  1. ionutz says:

    Spre regret, D-le Ministru, probabil că epopeea va avea o continuare lungă, iar sfîrșit chiar nu va încununa în modul corespunzător opera. Motivele sunt cele indicate de Dvs. mai sus și sunt, cu regret, prea bine cunoscute societății. :-/

  2. Finalitatea mult dorita nu va fi nici in acest caz domn ministru. Principalu este ca macar Dvs sa va tineti ferm pe pozitiile pe care le aveti la moment.

  3. Eugen says:

    Curajoase afirmații în adresa „marilor” justiție moldovenești.Sper că în urma reformei mult promise, va exista un mecanism eficient împotriva situației de tărăgănare, create de CSM.Or, nu este deloc bine ca membrul de drept al CSM – ministrul Justiție să nu aibă pîrghii de influență necesare și adecvate, altele decît comentariile pe site-urile de socializare…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *