Cui nu-i priește un control adecvat asupra executorilor judecătorești?

În data de 18 decembrie Curtea Constituțională va examina sesizarea deputatului ex-comunist Sergiu Sîrbu referitor la dreptul ministrului justiției de a suspenda activitatea executorilor judecătorești în caz de încălcare gravă a legislației, pînă la examinarea abaterii de către Colegiul disciplinar al executorilor judecătorești.

Amintesc că această prevedere legală a fost introdusă ca reacție la atacurile raider din anul 2011 asupra instituțiilor financiare, printr-o asumare de răspundere de către Guvern. La scurt timp, legea respectivă a fost declarată neconstituțională, pe motiv că a fost încălcată procedura de adoptare. Guvernul a revenit cu un text identic, care a fost aprobat prin procedura legislativă obișnuită.

De atunci, ministrul justiției a făcut uz de acest drept de cîteva ori. Executorii a căror activitate a fost suspendată, sunt bine cunoscuți opiniei publice. Sunt cei care au fost implicați în atacurile asupra Agroindbank, Banca de Economii,Regiei de Transport Electric, S.A. Aroma etc. De fiecare dată, ordinul ministrului era suspendat de Curtea de Apel Chișinău cu viteza luminii, chiar dacă, în fiecare caz Colegiul disciplinar constata ulterior abaterea gravă și aplica sancțiuni disciplinare, de regulă retragerea licenței.

Dacă le pui una lîngă alta – că sunt vizați de fiecare dată aceiași executori judecătorești, că imediat cum este suspendată activitatea unuia din ei – judecătorii (în mare parte aceiași) imediat suspendă ordinul ministrului, că foarte repede după ce se pronunță decizia de sancționare de către Colegiul disciplinar al executorilor – aceste decizii sunt anulate de judecători – se înțelege că această prevedere legală încurcă la multă lume să trăiască așa cum vrea.

Ce va decide Curtea Constituțională – vom vedea în curind…

This entry was posted in Ginduri. Bookmark the permalink.

One Response to Cui nu-i priește un control adecvat asupra executorilor judecătorești?

  1. Pingback: Tănase își ”apără” executorii? | Corneliu Gandrabur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *