Master Class pentru Consiliul Superior al Magistraturii

Saptămâna trecută în Lituania a fost o situație excepțională: 4 judecători din două judecătorii din Kaunas (al doilea oraș după mărime) au depus concomitent cereri de demisie. A doua zi a apărut decretul Președintelui Lituaniei, prin care se adresează Consiliului judecătorilor (echivalentul Consiliului Superior al Magistraturii din Moldova) cu solicitarea de a da acordul pentru demiterea a 5 judecători: cei 4 care au depus cereri de demisie și încă unul, pentru fapte care compromit statutul de judecător.

În Lituania funcționează un sistem puțin diferit de numire și demitere a judecătorilor. La demiterea judecătorilor, Președintele țării ia decizia și se adresează Consiliului judecătorilor pentru aprobare. Dacă primește acceptul – semnează decretul de eliberare din funcție (În Moldova, CSM propune Președintelui țării eliberarea din funcție a judecătorului).

Ce sa întîmplat de fapt? Unul din judecători a nimerit în vizorul Serviciului special de investigații (instituție echivalentă cu CCCEC), care, în decurs de jumate de an au întreprins mijloace speciale de investigații. În privința judecătorului existau bănuieli rezonabile că este în legături compromițătoare cu colaboratorii serviciului vamal (unde activase și el anterior) și îi ajuta la examinarea cazurilor lor în instanțe. Cu autorizarea instanței de judecată, în biroul judecătorului a fost instalat echipament de interceptare audio și video. În jumătate de an nu au fost adunate suficiente dovezi pentru intentarea unui dosar penal, în schimb, suficiente pentru o procedură disciplinară. Și nu doar pentru judecătorul cu pricina, ci și încă pentru 4 colegi de ai săi. Înregistrările probează clar cum judecătorii intervin unul către altul pentru a obține sancțiuni mai ușoare pentru prietenii lor, care figurau în dosare administrative!

Serviciul special de investigații a transmis această informație Președintelui Consiliului judecătorilor. Conducerea acestui organ a organizat o deplasare în instanța de judecată din Kaunas. În rezultatul discuției, 4 judecători au depus cereri de demisie. Cu al cincilea judecător, cel de la care a pornit investigația, nici măcar nu au discutat.  Vineri, 3 februarie, Consiliul judecătorilor din Lituania urmează să examineze cererile de demisie a celor patru judecători și chestiunea de demisie pentru fapte incompatibile cu statutul de judecător pentru al 5-lea.  Astăzi (30 ianuarie) conducerea Consiliului judecătorilor din Lituania a organizat o conferință de presă, la care, Președintele Gintaras Kryzevicius a declarat: ”Această situație atestă că între judecători încă există relații neformale, de cabinet și trebuie apreciată ca o problemă evidentă. Judecătorul a încălcat una din cele mai importante prevederi a codului de etică a judecătorului – de a nu comunica între ei pe cazurile pe care le examinează și evident, de a nu urmări și de a nu obține interese personale sau de altă natură. Fiecare magistrat urmează să mediteze și să decidă, cum va proceda în viitor, dacă va fi abordat de un coleg de al său pentru a i se influența decizia judecătorească. Faptul că acești judecători vor părăsi sistemul, va spori transparența sistemului judecătoresc: Ține de datoria Consiliului judecătorilor de a transmite un mesaj foarte clar judecătorilor, că astfel de relații neformale reprezintă încălcări vădite ale Codului de etică a judecătorilor, care nu vor fi tolerate de Consiliul judecătorilor”.

Acum, imaginați-vă ce trebuie să se întîmple în Republica Moldova, pentru ca CSM să procedeze similar?! Vă invit să vă dați cu părerea.

P.S.

Vă rog doar, nu insistați pe clișeele de mai jos:

a)     instituțiile responsabile să lupte cu corupția trebuie să-și exercite atribuțiile;

b)    CSM nu doar că nu sare în apărarea judecătorilor care se compromit, dar preia inițiativa ca astfel de magistrați să nu se regăsească în sistem.

Promit să revin, după decizia Consiliului judecătorilor din Lituania din 3 februarie (decizie foarte previzibilă, printre altele).

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Master Class pentru Consiliul Superior al Magistraturii

 1. victoria says:

  D-le Ministru.
  Din experienta mea de jurist de ceva ani si din cele citite as putea argumenta urmatoarele>
  – din statistica UE pe anii 2006-2008 doar in RM un judecator primeste mai putin decit o -servitoare – adica la moment salariul este de 4000 lei. Explicati-mi cum sa intretina casa, copilul,etc pe cind aceste cheltuieli sunt mai mari decit salariul. Aceasta este o problema forte.
  Despre calitatea justitiei sau a actului de justitie nici nu discutam, caci vina o poarta toti- avocatii (care se inteleg pe sub mina), procurorii (de asemenea cu siretlicuri), etc
  Daca ar munci toti cinstit, sirguincios din sistem atunci nu am ajunge la CEDO.
  Dar despre masurile intreprinse de CSM fata de judecator parca suntem la circ – cind le este comod sedintele se petrec repede, cind nu le este comod se mediatizeaza pina in maduva oaselor. Ex. cu abiturientii INJ si ceilalti candidati ce au sustinut examenul.
  Nu vreau sa aduc nici o ofensa fiindca sunt bravo toti in CSM dar deciziile nu prea…
  Proverb – pestele de la cap se strica.
  Pina nu vom reforma sistemul justitei cu – remunerari, obligatii, responsabilitate (aplicabila nu doar pe hirtie) etc.

 2. Sergiu says:

  Nu cred ca in Republica Moldova vom avea in timpul apropiat asa “onestitate,transparenta si constiinta” in sistemul judecatoresc. Sunt mai multe motive pentru ca coruptia sa prospere in Republica Moldova:
  – salarii mici;
  – suntem un stat mic, unde toti se cunosc sau au rude ori amici comuni + fenomentul “nanasizm” si “cumatrizm”;
  – copii cresc cu ideia ca banii rezolva totul, iar realitatea actuala doar intareste aceste viziuni;
  – lipsa dorintei reale a conducerii statului de a schimba cu adevarat situatia existenta, iar reformele ramin a fi la nivel declarativ;
  – lipsa unor actiuni concrete de atragere la raspundere penala a judecatorilor pentru ilegalitatile pe care le comit sau care le admit;
  – lipsa raspunderii pentru judecatori pentru faptele ilegale, care pot fi investigate si condamnate tot doar de catre colegii lor;
  – etc.
  Altfel spus “nam eto mojet toka snitsa”.

 3. geronimo says:

  Dle ministru,
  Pentru ca asa ceva sa se intample la noi, este necesara vointa politica. De ce a plecat predecesorul DVS? Pentru ca nu a putut sa duca la bun sfarsit ce a promis oamenilor! Raspunsul lui a fost—ca nu exista vointa politica. Si eu I’ll cred 100%.
  Ce schimbari dvs. ganditi ca pot sa se intample, atat timp cat sunteti colegi de alianta cu Plohotniuc?
  De ce nu a fost trasnit Colenco la CSM? De ce nu ati ales pana acum presedintele CSJ—-pentru ca nu exista vointa politica.
  Nu mai vorbesc ca trebuie largita baza normativa de reglementare a conduitei judecatorilor! Trebuie inasprita rapunderea disciplinara a acestorasi tot asa mai departe. De ce nu este posibil? Vedeti primele propozitii.
  Nu-mi vine a crede ca organele noastre n-au suficiente materiale pe judecatori! Dar ce se face? Nimic!
  Dati un search pe youtube! Sa vedeti cati judecatori sunt filmati cum i-au mita! Dar daca nimeni nu vrea nimic!!!! Asa si vom manca r..h..t!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *