Vinul care trece ”testul politic”

Moldovenii au mituri. Multe. Unul din ele, e că avem cel mai bun vin din lume.  Nu vreau să povestesc ce cred despre acest mit. Vinurile din poze sunt întruchiparea vinului excelent. Sunt vinuri, care pot trece inclusiv si ”testul politic” al rușilor. Mitul despre vunurile moldovenești, dacă și are dreptul la viață, poate începe de la Etcetera și Equinox. Bravo Constantin Stratan! Bravo Alexandru și Igor Luchianov!
Atît Punkt

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

17 Responses to Vinul care trece ”testul politic”

 1. Dorel says:

  Раз Вы рекомендуете, то надо попробовать!

 2. Vica Demici says:

  Subscriu!

 3. Cristina says:

  Prima data am gustat vinurile de la Etcetera la Budapesta, cu oameni care stiu cite ceva din domeniul vinariei – au fost vinuri nemaipomenite, cu un buchet dens si gust pronuntat… Tin minte ca m-a invaluit o mare mindrie pentru tara Moldovei cind sorbeam licoarea din pocal. Bravo Dl-ui Stratan ca a ajuns la o astfel de performanta intr-un timp relativ scurt pentru indeletnicirea data!
  Astept cu nerabdare sa am ocazia sa gust si din vinurile Equinox!

 4. Adrian says:

  :))))))))

 5. Slava says:

  Nu pricep, de ce vinul moldovenesc trebuie sa treaca careva teste politice. Domle, vinul e vin, si basta. Daca intervine politicul, atunci da o in ma-sa de treaba si orienteaza-te acolo unde poti desface vinul fara teste politice. Pana la urma, vinul bun e vin bun, cu politica sau fara. Producatorii moldoveni trebuie sa lase smecheriile aparte si sa se concentreze asupra calitatii si brandului de tara. Raportul actual calitate/pret nu este favorabil producatorului moldovean la scara europeana. Da, sigur, rusii cumpara vinurile noastre si, probabil, vor continua sa le cumpere, cel putin in viitorul apropiat, dar si piata ruseasca nu sta pe loc, ea se civilizeaza si gusturile se rafineaza. Asta, in opinia mea, e marea greseala a producatorior moldoveni – calitatea schiopateaza in goana dupa profitul imediat. EtCeterea si Equinox, intradevar, sunt niste vinuri bune, care, sper, vor ridica standardul vinului moldovenesc la nivelul adecvat.

 6. curios says:

  semnez si io ca vinul este bun si totul avea sa fie bine, daca nu luama in consideratie statutul blogher-ului, altfel cineva mai rau ca mine poate interpreta asta ca o reclama sau si mai rau, cum acum e in voga un cinovnic “tine crisa” lor. etc. este doar o parere!

 7. Al&Co says:

  Intradevar, lipseste brandul de tara… Moldova participa la expozitii in lume, dar o face din paste in paste… aici este problema, trebuie sa fim pe piata permanent altfel uita toti de noi.

  Daca vom bea bere si “vodka”, la sigur ca va degrada societatea. Este necesar sa cultivam cultura vinului in tara nu a berii.
  Stim toti bine, ca politica fostei guvernari a pus capat domeniului viti-vinicol al Moldovei. Si acum politicienii de astazi trebuie sa repare greselile altora. Russia a fost o piata extrem de importanta pentru Moldova. Toate tarile vinicole din lume viseaza sa cucereasca piata Rusiei, asa ca, dorim si politicienii nostri sa rezolve acea situatie care mai persista si acum si sa inceapa exporturile vinului in Rusia, dar si sa fie atenti producatorii, ce fac si sa nu tina bogatia intr-un cos. Numai vinzarile stocurilor va solutiona problema de astazi.

 8. Oleg Efrim says:

  @Slava – sunt de acord cu toate afirmațiile tale. Testul politic, a fost o figura de stil. Ceea ce cred, e sa facem vinul dupa reguli, să punem accent pe soiurile care nu se regasesc în altă parte (cum ar fi feteasca la romani, babeasca neagra etc. In afara faptului că producem o groază de vin din poamă adunată din toată țara, îl mai și numim cabernet, merlot, pinot, etc adică cu nume, în care, avem foarte puține șanse să ne ridicăm la nivelul țărilor cu tradiții în domeniu. După mine, vinurile nominlaizate, sunt nu doar bune, dar extraordinare:)

  @curios – ok, nu pot să zic că niște minți tulbure vor lansa și această pistă. But, ei sunt pe piață de prin 2005, iar eu, în statutul despre care menționezi – de mult mai puțin timp. Ar fi o ecuație pentru cei mai răi ca tine, să se gîndească cum s-au descurcat acești bravi mici producători, fără krîșa mea.
  Nu fac publicitate în această postare, nu încerc să promovez pe nimeni (aș fi vrut eu să pot influența opinia publică atît de simplu). Am zis ce gîndesc despre un vin extraordinar, produs de niște oameni extraordinari, care, își investesc tot ce au (atît financiar, cît și emoțional) pentru a produce un vin, care, nici măcar nu încearcă să-l aducă în magazine.

  @Al&Co – brand de țară… sigur.. avem nevoie de așa ceva. Sunt perfect de acord, că trebuie să promovăm cultura vinului. Cea mai ieftină vodcă trebuie să fie mai scumpă decît cel mai ieftin vin.
  Piata Rusiei este foarte importantă, fără dubii. Trebuie să ne folosim de moment, or ea mai acceptă inclusiv vin de al nostru nu de cea mai bună calitate. Aceasta însă nu va dura veșnic.. Urmează în acest răgaz, să trecem de la cantitate, la un vin de calitate. Nu am nici un dubiu că avem minți și paomă pentru aceasta!

 9. curios says:

  “Ar fi o ecuație pentru cei mai răi ca tine, să se gîndească cum s-au descurcat acești bravi mici producători, fără krîșa mea”

  :)super tare formularea, dar rezolvarea ecuatiei e mai simplu decit credeti:)

 10. Oleg Efrim says:

  @curios – in 7 luni, am aflat atitea lucruri ciudate (un fel de a spune) despre mine, că așa numita krîșuire despre care vorbești ar fi cea mai ușoară faptă care mi s-ar putea inputa:) cred ca, daca eram puțin mai în vîrstă, ușor puteam fi învinuit de asasinarea lui Kennedy, de o groază de atacuri teroriste etc.

  Dar, reiterez, este vinul meu preferat. L-am băut până acum și sper să o fac și în continuare – indiferent în ce așa numit statut voi fi:)

 11. Al&Co says:

  @ curios… imi spui si mie rezolvarea ecuatiei… chiar mi-ar placea s-o stiu si eu… asa cum e gandita de altcineva… caci eu am avut numai visul si pasiunea…

  @ Oleg Efrim – nici n-am stiut ca ne “tineti crisa” 🙂
  ceia ce priveste de Rusia, trebuie de lucrat cu ei, o sa revenim dupa acel stres numai cu ei si dupa aceia incetisor sa ne dezvoltam si alte directii. Nu vorbesc despre noi, acei mici, ci pentru acei mari, caci taranul nostru care are vii si toti salariatii de la fabricile mari, depind de ei…

  Et Cetera va incerca in viitor sa mearga pe piata Rusiei, Ukrainei, tarilor Baltice si in Vest, dar principala piata este tara noastra, care poate fi, chiar si este destul de interesanta pentru noi.

 12. Al&Co says:

  la noi multi cred, ca fara krîșa nu se face nimic… a ramas in mintilie oamenilor ca un virus din secolul XX…

 13. Oleg Efrim says:

  @Al&Co – as fi vrut eu:) sunt doar un consumator fidel al acestui extraordinar produs!

 14. curios says:

  stati, fratilor, asa!!!
  io in mesajele mele anterioare inca nu am fost rau.:)), si nici mesajul meu nu trebuia sa para rautacios…, de ce vi s-a parut voua asa?
  ecuatia e f. simpla: dorinta si dragoste in tot ceea ce faci!
  referitor la “crisa” – fiti atenti, io am aspus ca asta acum e in voga sa spui ca cica CINEVA tine crisa.
  Dle Ole Efrim, ar putea sa vi se iMputeze si altele: de ex.: incalzirea globala, nereushita colaiderului, eruptia vreunui vulcan, etc.:))))

  o zi frumoasa!

 15. Oleg Efrim says:

  @curios – dupa crearea reputatiei de raider, contrabanda cu tigari, trafic de fiinte umane, comercializarea de droguri, casa de 2,5 mln euro, ramine sa fiu invinuit exact de ceea ce zici tu:)

 16. Al&Co says:

  @ curios – intradevar, asta este formula succesului, indiferent ce faci… sunt sigur ca si D-ra reusiti multe cu aceasta formula.

  O seara buna in continuare…

 17. Adrian says:

  Intradevar sunt vinuri foarte bune.Zic pentru ca sunt un colectioner de vinuri,iar printre altele am avut ocazia sa servesc aceste bauturi si sa le colectez.Sunt vinuri de exeptie.Odata i-am facut cadou unui prieten dintr-o tara a vinurilor,el s-a uitat sceptic,insa cand a gustat a ramas fara cuvinte….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *